Se hvor i havna du kan fortøye og ankre

Har du lurt på hvor i havna du finner gjestebryggene? Eller hvor man kan ankre og fortøye mot land i naturhavner? Norsk Havneguide viser deg det i kartet.

Mange fritidsbåter har montert AIS og deler posisjonen sin gjennom denne. Norsk Havneguide sjekker hver natt hvor fritidsbåter med AIS har fortøyd. Vi kjører dataene gjennom en avansert algoritme, for å plukke ut overnattingene som er gjort når en båt er på reise. Slik kan du enkelt og presist se hvor andre har fortøyd og ankret før deg.

Når du zoomer inn på kartet dukker det opp lyseblå punkter der andre har fortøyd tidligere. Inne i punktene ser du bokstavene M, S og Y. Dette er forkortelser for Motorboat, Sailboat og Yacht. Det er særlig hjelpsomt å skille på de båttypene i grunne havner.

Vi plukker opp AIS signaler over hele verden. Det betyr at funksjonaliteten med å se hvor i havnene gjester fortøyer også er tilgjengelig i hele verden. La oss se på noen eksempler:

1. Nynäshamn

Her ser vi Nynäshamn som ligger helt sør i skjærgården utenfor Stockholm. I Nynäshamn er det et mange brygger, og vi ser tydelig hvilke av bryggene som benyttes av gjestende båter. Brygger uten blå prikker er faste plasser som ikke kan benyttes av gjester. Ute til høyre ser vi også at mange har fortøyd i "ingenting". Der er det en ny flytebrygge som ikke var der når satelittbildet ble tatt.

2. Kalvön, Killingen, Ystholmen

Her ser vi havnebassenget innenfor Kalvön, rett nord for Havstensund. Her er det et stort felt hvor man ankrer eller fortøyer til svaibøye. Nede til høyre i bildet ser vi Ystholmen, hvor det er vanlig å fortøye rett mot fjellet på sydsiden.

3. James Island

Her ser vi James Island som er en del av San Juan Islands utenfor Seattle i USA. Her er det vanlig å ankre både på øst og vestsiden, samt fortøye til en brygge på vestsiden.

4. Komiža

Her ser vi Komiža Town Quay hvor gjester fortøyer på innsiden av moloen. Det er også vanlig å ligge på anker rett utenfor moloen eller nord i havna. Midt i bildet ser vi innseilingen til havnen, hvor det er åpenbart at man ikke bør ankre opp.

Del AIS data med Norsk Havneguide

AIS signaler hentes inn av frivillige som har AIS mottaker og sender dataene videre til aktører som setter dette sammen til et komplett bilde for verden. Den siden som flest båtfolk deler signaler til er MarineTraffic. Dataene der er lukket og Norsk Havneguide trenger derfor hjelp av deg til å samle inn data. Ta kontakt med oss på olav@pekeberg.com hvis du har en AIS mottaker og kan tenke deg å dele data med oss. Hvis du allerede deler med MarineTraffic kan de streame dataene videre.